Plán rekonstrukce

Z poslední porady spolku Isidor, která se uskutečnila za účasti památkářů 21.4.2017, vyplynulo, že současný tvar věžičky zůstane zachován (v rozporu s původním architektonickým plánem). Prioritou zůstávají opravy zaměřené na statiku kaple. Zdá se, že nejlepším řešením budou helikální výztuže, které zpevní obvodové zdivo a zastaví jeho postupné rozpínání.
Další na řadě bude náročná oprava krovu. Mnoho trámů je napadeno houbou, jediným řešením je jeich výměna.
Vzhledem k tomu, že původní střešní krytina byla ze šindele, uvažujeme o stejném materiálu. Finanční výpomoc ohledně opravy střešní krytiny nám laskavě přislíbila rodina Tomkových z Prahy, za což jsme velmi vděční.
Omítky by měly být z kopaného písku a vápna, nanášené pomocí původních technologií. Aby do základů kaple neprosakovala dešťová voda, plánujeme zhotovit po obvodu stavby pískovcové chodníčky.

Díky soukromým dárcům a pomocí grantů se nám podařilo sehnat částku, se kterou můžeme s opravami začít. Velký dík patří památkářům z Josefova, kteří nám ochotně poskytli konzultaci, ačkoli kaple není zařazena mezi národní kulturní památky. Takové zařazení nám sice bylo z jejich strany opakovaně nabízeno, ale z mnoha důvodů jsme prozatím návrh nepřijali.

O dalším postupu rekonstrukce vás budeme informovat.